Beslenme Dostu Okul Projesi Örnek Dosya
ANKARA İLKOKULU
2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
“BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ”
BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ
Bireylerin kişilik gelişimleri özellikle okul çağlarında şekillenmeye başlamakta ve yetişkin çağdaki davranışları üzerinde etkili olacak alışkanlıkların edinilmesi yine bu yıllarda edindiği kazanımlara dayanmaktadır. Öğrencilerin hayatlarının büyük bir bölümünü okulda geçirdikleri göz önüne alınırsa, okul içinde sağlıklı beslenme ve hareketli yaşamın teşvik edilmesi amacıyla bu konuda yapılan uygulama ve faaliyetler ile eğitmenlerin sergilediği örnek davranışlar, çocuk ve gençlerimizin sağlıklı yaşam alışkanlıklarını kazanmalarında temel rol oynamaktadır.
Koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında, okullarda sağlıklı beslenme, obezitenin önlenmesi ve
hareketli yaşam konularında duyarlılığın arttırılması ve bu konuda yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi amacıyla, Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının işbirliği içerisinde yürüttüğü
"Beslenme Dostu Okul" projesine okulumuz da katılmaya aday bulunmaktadır.
1- Sağlıklı Yaşam ve Düzenli Beslenme Konusunda Okul Öğretim Programını Geliştirmek
a) Öğretim programları içerisinde sağlıklı yaşam ve düzenli beslenme ile ilgili konu ve etkinlikleri anlatmak.
b) Beden eğitimi ve oyun fiziki etkinlikler derslerinde fiziksel aktiviteleri sürekliliğini kazandırmak.
c) “Beslenme Dostu Okul Programına” göre okul öğretim programında yeniden gözden geçirmek.
2- Destekleyici Okul Çevresi Oluşturmak
a) Okul kantinin sağlıklı ve düzenli beslenmeyi desteklemelerini sağlamak.
b) Okul çevresinde hizmet veren yerlerin gıda güvenirliği yönünden denetlenmesi ve kontrolü için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüklerinden destek almak.
c) Beslenme ve fiziksel aktiviteyi destekleyici afişlerin öğrencilerin görebileceği yerlerde sergilemek.
d) Öğrencilerin beslenme çantalarının Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın ortaklaşa yayınladığı haftalık beslenme programına göre hazırlanmasını sağlamak.
e) Okul kantininde satılan yiyeceklerin ve hazırlanan menülerin Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın ortaklaşa yayınladığı yemek mönülerine göre hazırlatmak.
3- Okul Beslenme Ve Sağlık Hizmetlerini Geliştirmek
a) Öğrencilerin fiziksel gelişimlerinin düzenli yapılması ve bu konuda ailelerine bilgi verilmesi.
b) Okul kantin aylık olarak denetlenmesi.
4- Beslenme Dostu Okul Politikasını Oluşturmak
a) Beslenme dostu okul programının okul içerisindeki işleyişinin düzenli olması adına “Çekirdek Eylem Ekibi” oluşturmak.
5- Okulda Farkındalığın Ve Kapasitesinin Arttırılmasını Sağlamak
a) Beslenme Dostu Okul Programının önemi kavratmak için seminerler, beslenme ile ilgili yarışmalar, yürüyüşler ve okul panosu oluşturmak.
Proje kapsamında Beslenme ve Hareketli Yaşam “Çekirdek Eylem Ekibi” ve Beslenme Dostu Okul Projesi Yıllık Planı oluşturularak çalışmalara başlanmıştır.
BESLENME VE HAREKETLİ YAŞAM EKİBİ
SELİM GÖKSEL AYIK |
OKUL MÜDÜRÜ |
GÜLAY MANİSALI |
MÜDÜR YARDIMCISI |
HASAN İNCESU |
SINIF ÖĞRETMENİ |
ERDOĞAN TOK |
SINIF ÖĞRETMENİ |
İSMAİL SÖBE |
SINIF ÖĞRETMENİ |
NİLÜFER ÇALIKUŞ |
SINIF ÖĞRETMENİ |
ATİLLA GEDİK |
SINIF ÖĞRETMENİ |
ERKAN RIZAOĞLU |
SINIF ÖĞRETMENİ |
FULYA GÜNAY |
REHBER ÖĞRETMEN |
SEMA BODUROĞLU |
SINIF ÖĞRETMENİ |
NERMİN ŞİRECİ |
SINIF ÖĞRETMENİ |
SEVİM KADIOĞLU |
SINIF ÖĞRETMENİ |
NURSEN ONUK |
SINIF ÖĞRETMENİ |
İHSAN MAĞDEN |
SINIF ÖĞRETMENİ |
MEHMET BÜKE |
SINIF ÖĞRETMENİ |
ZİYA KANYA |
SINIF ÖĞRETMENİ |
ŞENGÜL AKIN |
SINIF ÖĞRETMENİ |
GÜLESER ERÇELİK |
SINIF ÖĞRETMENİ |
SANİYE AKTAŞ |
SINIF ÖĞRETMENİ |
ASYA ALTUN |
ÖĞRENCİ |
DURU ÇİNEKÇİ |
ÖĞRENCİ |
ALİ RIDVAN ŞENTÜRK |
ÖĞRENCİ |
YİĞİT ALTUĞ |
ÖĞRENCİ |
HEDEFLERİMİZ
"Beslenme Dostu Okul Projesi" ile öğrencilerimizin, sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularında bilgi sahibi olmaları ve bu bilgileri içselleştirmeleri hedeflenmektedir.
Okullumuzda sağlıksız beslenme ve obezitenin önlenmesi için gerekli tedbirler alınacak ve bu konuda bilgilendirme yapılacaktır.
Veli ve öğrencilerimizin hareketli yaşam ve bunun kişiye sağladığı faydalar konusunda duyarlılığının arttırılması hedeflerimiz arasındadır.
Öğrenci, öğretmen ve velilerimizden gelen, sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam için geliştirilen iyi düşünce ve uygulamalar desteklenecektir.
Okul sağlığının daha iyi düzeylere çıkarılması için çalışmalar yapılacaktır.
Bu bağlamda okulumuzda 2016-2017 öğretim yılı için Beslenme Dostu Okul Projesi kapsamında aşağıda belirtilen çalışma planı uygulanacaktır.
AMAÇLARIMIZ
Veli ve öğrenci eğitimleri ile sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağmak için; ev ve okulda sağlıklı beslenme, sağlıklı okul dönemi, sağlık risklerine göre (Obezite,tiroit hastalıkları, demir yetersizliği, kansızlık) beslenme programlarıyla genç nesillerin sağlıklı yetişmesine destek vermek. Aile bireylerinin sağlıklı çocuklar yetiştirebilmesi için beslenme bilincini artırma, sağlık risklerini azaltma ve sağlıklı nesiller yetiştirme için gerekli beslenme eğitim hizmetini sağlamak. Hareketli yaşamın insan sağlığı üzerindeki etkileri konusunda bilinçlendirme ve uygulama çalışmaları yapmak.
YILLIK ÇALIŞMA PLANI
AYLAR |
YAPILACAK ETKİNLİKLER |
ETKİNLİK SORUMLULARI |
|
EKİM |
Beslenme, Hareketli Yaşam ve Denetleme Ekibinin oluşturulması ve ilk toplantısının gerçekleştirilmesi. |
Okul müdürü |
|
Kantin Denetleme Ekibinin oluşturulması |
Okul Müdürü |
|
|
Yıllık çalışma planının hazırlanması ve okul beslenme politikasının oluşturulması |
Beslenme ve Hareketli Yaşam “Çekirdek Eylem Ekibi” |
|
|
Sağlıklı Beslenme ile ilgili panoların oluşturulması |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi |
|
|
Sağlıklı beslenme, hareketli yaşam ve hijyen ile ilgili afiş, broşür ve poster hazırlanması ve ilgili bölümlere asılması |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi |
|
|
Okul internet sayfasında “Beslenme Dostu Okullar Programı” sayfasının oluşturulması |
Hasan İncesu ve Erdoğan Tok |
|
|
KASIM |
Öğrencilerin boy kilo ölçümlerinin yapılması ve istatistiklerin tutulması ve yapılan ölçümler sonucunda problem yaşayan öğrencilerle ve velilerle görüşülmesi |
Sınıf öğretmenleri |
|
Sağlıklı Hayat–Sağlıklı Beslenme konusunda rehber öğretmen tarafından velilere seminer verilmesi |
Rehber öğretmen FULYA GÜLAY |
|
|
Her gün okul bahçesi ve içinde sağlıklı yaşam sporu yapılması |
Erdoğon TOK, İsmail SÖBE, Erkan RIZAOĞLU |
||
Okul beslenme programı hakkında ve sağlıklı beslenme konusunda öğrencilere bilgiler verilmesi |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi |
|
|
14 Kasım “Dünya Diyabet Günü” nedeniyle veli ve öğrencilere bilgilendirme yapılması |
Sınıf öğretmenleri |
|
|
Evden yemek getiren öğrencilerin beslenme çantalarının Sağlık Bakanlığı’nca yayınlanan ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce okullara dağıtılan haftalık beslenme programına uygun olup olmadığının denetlenmesi |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi |
|
|
Okul kantininin denetlenmesi, kantinde sağlıklı ve dengeli beslenmeye aykırı afişlerin olup olmadığının tespiti, varsa kaldırılması. Okul kantininde süt, ayran, yoğurt, taze sıkılmış sebze-meyve suyu ve tane ile meyve satışı yapılıp yapılmadığının tespiti |
Denetim komisyonu |
||
Kasım ayı değerlendirilmesinin yapılması |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi |
|
|
ARALIK |
El hijyeni hakkında sınıfları bilgilendirme |
Sınıf öğretmenleri |
|
Okul beslenme panosunda Sağlıklı ve Dengeli Beslenme ilgili bilgiler duyurulması |
Sınıf Öğretmenleri |
||
Yediğimiz gıdalarda bulunan zararlı kimyasallarla ilgili pano hazırlanması |
Sınıf öğretmenleri |
|
|
Evden yemek getiren öğrencilerin beslenme çantalarının Sağlık Bakanlığı’nca yayınlanan ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce okullara dağıtılan haftalık beslenme programına uygun olup olmadığının denetlenmesi |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi |
|
|
Okuldaki tüm öğrencilerin boy ve kilolarının tespit edilmesi; beden kitle indekslerinin hesaplanarak veliler ile paylaşılması. Sorunlu olanların velileri ile görüşülmesi |
Sınıf öğretmenleri |
|
|
Aralık ayı değerlendirilmesinin yapılması |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi |
|
|
Okul kantininin denetlenmesi, kantinde sağlıklı ve dengeli beslenmeye aykırı afişlerin olup olmadığının tespiti, varsa kaldırılması. Okul kantininde süt, ayran, yoğurt, taze sıkılmış sebze-meyve suyu ve tane ile meyve satışı yapılıp yapılmadığının tespiti |
Denetim komisyonu |
|
|
1.Dönem yapılan çalışmaların değerlendirilmesi. |
Okul Müdürü |
|
ŞUBAT |
Okul panolarının güncellenmesi |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi |
|
|
|
||||
Etkinlik derslerinde sağlıklı beslenme ile ilgili etkinliklere yer vermek |
Sınıf öğretmenleri |
|
|
|
Eğitim faaliyetlerini yürütmek üzere uygun yerlere afiş, poster, broşür gibi materyallerin asılması. |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi |
|
|
|
Öğrencilere doğru beslenme için neler yapabileceklerini etkinliklerle anlatmak (cd, resim,hikâye,drama vb), Öğrencilere doğru beslenme hakkında eğitici cd izletilmesi |
Sınıf öğretmenleri |
|
|
|
Evden yemek getiren öğrencilerin beslenme çantalarının Sağlık Bakanlığı’nca yayınlanan ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce okullara dağıtılan haftalık beslenme programına uygun olup olmadığının denetlenmesi |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi |
|
|
|
Okul kantininin denetlenmesi, kantinde sağlıklı ve dengeli beslenmeye aykırı afişlerin olup olmadığının tespiti, varsa kaldırılması. Okul kantininde süt, ayran, yoğurt, taze sıkılmış sebze-meyve suyu ve tane ile meyve satışı yapılıp yapılmadığının tespiti |
Denetim komisyonu |
|
|
|
Her etkinliğin tamamlandığı ayın son gününde bireysel ve toplu etkinlikler dersinde sınıf öğretmenleri tarafından sağlıklı beslenme, sağlıklı yaşam, yeterli ve dengeli beslenme konularında sınıf içi bilgilendirme yapılması |
Sınıf öğretmenleri |
|
|
|
Şubat ayı değerlendirilmesinin yapılması |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi |
|
|
|
MART |
Fast food hakkında bilgilendirme panosunun hazırlanması |
Sınıf öğretmenleri |
|
|
Okuldaki tüm öğrencilerin boy ve kilolarının tespit edilmesi; beden kitle indekslerinin hesaplanarak veliler ile paylaşılması. Sorunlu olanların velileri ile görüşülmesi |
Sınıf öğretmenleri |
|
||
11- 17 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası ile ilgili bilgilendirme yapılması |
Sınıf öğretmenleri |
|
||
Her sabah öğrenci girişlerinde sağlık için spor hareketlerinin yapılacağı bilgisinin öğretmenlere ve öğrencilere verilmesi |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi |
|
|
|
22 Mart “Dünya Su Günü” kapsamında pano hazırlanması, öğrencilere bilgilendirme yapılması |
Sınıf öğretmenleri |
|
|
|
Evden yemek getiren öğrencilerin beslenme çantalarının Sağlık Bakanlığı’nca yayınlanan ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce okullara dağıtılan haftalık beslenme programına uygun olup olmadığının denetlenmesi |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi |
|
|
|
Okul kantininin denetlenmesi, kantinde sağlıklı ve dengeli beslenmeye aykırı afişlerin olup olmadığının tespiti, varsa kaldırılması. Okul kantininde süt, ayran, yoğurt, taze sıkılmış sebze-meyve suyu ve tane ile meyve satışı yapılıp yapılmadığının tespiti |
Denetim komisyonu |
|
||
Ayın son günü etkinlik ders saatlerinde sınıf öğretmenleri tarafından sağlıklı beslenme, sağlıklı yaşam, yeterli ve dengeli beslenme konularında sınıf içi bilgilendirme yapılması |
Sınıf öğretmenleri |
|
||
Mart ayı değerlendirilmesinin yapılması |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi |
|
|
|
NİSAN |
Okul bahçesinin düzenlenmesi |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi |
|
|
7 Nisan “Dünya Sağlık Günü” kapsamında pano hazırlanması, öğrencilere bilgilendirme yapılması |
Sınıf öğretmenleri |
|
|
|
Okulda Meyve Tüketim alışkanlığını kazandırma etkinliği |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi |
|
|
|
Sağlıklı yaşam aktiviteleri ile ilgili sınıflarda pano hazırlanması |
Sınıf öğretmenleri |
|
|
|
Sağlıklı yaşam için okul kapalı salonu ve okul bahçesinde geleneksel oyunlar ve yarışmaların düzenlenmesi |
Tüm sınıflar |
|
|
|
Velilere ve okul çalışanlara yönelik sağlıklı beslenme bilgilendirme çalışmalarının yapılması |
Sınıf öğretmenleri |
|
|
|
Atık yağ, tuz ve gıda katkı maddelerinin hayatımızdaki yeri konusunda öğrencilere ve velilere yönelik konferanslar düzenlenmesi |
Sınıf öğretmenleri |
|
||
Evden yemek getiren öğrencilerin beslenme çantalarının Sağlık Bakanlığı’nca yayınlanan ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce okullara dağıtılan haftalık beslenme programına uygun olup olmadığının denetlenmesi |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi |
|
||
Bisikleti olan öğrencilerle “Sağlık için pedal çevir” etkinliğinin yapılması |
Sınıf öğretmenleri |
|
||
Okul kantininin denetlenmesi, kantinde sağlıklı ve dengeli beslenmeye aykırı afişlerin olup olmadığının tespiti, varsa kaldırılması. Okul kantininde süt, ayran, yoğurt, taze sıkılmış sebze-meyve suyu ve tane ile meyve satışı yapılıp yapılmadığının tespiti |
Denetim komisyonu |
|
||
Ayın son günü etkinlik ders saatlerinde sınıf öğretmenleri tarafından sağlıklı beslenme, sağlıklı yaşam, yeterli ve dengeli beslenme konularında sınıf içi bilgilendirme yapılması |
Sınıf öğretmenleri |
|
||
Nisan ayı değerlendirilmesinin yapılması |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi |
|
||
MAYIS |
Okul çevresinde sağlıklı hayat sağlıklı yaşam konularında farkındalık yaratmak için çevre esnaf ve mahalle sakinleri ile görüşmek |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi |
|
|
10 Mayıs “Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü” kapsamında Velilerin ve öğrencilerin katılımı ile okulumuzda sabah sporu yapılması |
Sınıf öğretmenleri |
|
||
Sağlıklı beslenme günü ve 22 Mayıs “Dünya Obezite Günü” nedeniyle sınıflarda ‘Kahvaltı sağlıktır’ etkinliği düzenlemek. |
Sınıf öğretmenleri |
|
|
|
Okulumuzun Mayıs Şenlikleri kapsamında halat çekme, tempolu koşu, basketbol, futbol ve dans yarışmalarının düzenlenmesi, resim yarışması düzenlenmesi |
Sınıf öğretmenleri |
|
|
|
Evden yemek getiren öğrencilerin beslenme çantalarının Sağlık Bakanlığı’nca yayınlanan ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce okullara dağıtılan haftalık beslenme programına uygun olup olmadığının denetlenmesi |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi |
|
|
|
Okuldaki tüm öğrencilerin boy ve kilolarının tespit edilmesi; beden kitle indekslerinin hesaplanarak veliler ile paylaşılması. Sorunlu olanların velileri ile görüşülmesi |
Sınıf öğretmenleri |
|
|
|
Okul kantininin denetlenmesi, kantinde sağlıklı ve dengeli beslenmeye aykırı afişlerin olup olmadığının tespiti, varsa kaldırılması. Okul kantininde süt, ayran, yoğurt, taze sıkılmış sebze-meyve suyu ve tane ile meyve satışı yapılıp yapılmadığının tespiti |
Denetim komisyonu |
|
|
|
Ayın son günü etkinlik ders saatlerinde sınıf öğretmenleri tarafından sağlıklı beslenme sağlıklı yaşam, yeterli ve dengeli beslenme konularında sınıf içi bilgilendirme yapılması |
Sınıf öğretmenleri |
|
|
|
Mayıs ayı değerlendirilmesinin yapılması |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi |
|
||
HAZİRAN |
Çevre Haftası kapsamında okul bahçesinde çevre düzenlemesi ekinliklerinin yapılması |
Sınıf öğretmenleri |
|
|
Okul kantininin denetlenmesi, kantinde sağlıklı ve dengeli beslenmeye aykırı afişlerin olup olmadığının tespiti, varsa kaldırılması. Okul kantininde süt, ayran, yoğurt, taze sıkılmış sebze-meyve suyu ve tane ile meyve satışı yapılıp yapılmadığının tespiti |
Denetim komisyonu |
|
|
|
Genel değerlendirme |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi |
|
|
HEDEFLER VE EYLEM PLANI |
||||||
KRİTER |
HEDEFLER (ön değerlendirmede ‘hayır’ olarak cevaplanan kriterler için) |
HEDEF UYGULANABİLİR Mİ? |
ALINABİLECEK ÖNLEMLER |
UYGULAMA ZAMANI |
PAYDAŞLAR/KATILAN TOPLULUK ÜYELERİ |
|
EVET |
HAYIR |
|||||
Boy-kilo kontrollerinin düzenli olarak yapılması |
Öğrencilerin boy kilo ölçümlerinin yapılması ve istatistiklerin tutulması ve yapılan ölçümler sonucunda problem yaşayan öğrencilerle ve velilerle görüşülmesi |
EVET |
Öğretim yılının Kasım ayında ilk ölçümler yapılacak, daha sonraki aylarda düzenli ölçümler yapılarak öğrencilerin gelişim durumları takip edilecek, gelişim geriliği gösteren öğrenciler velilerinin bilgilendirilmesi sayesinde uygun kurumlara yönlendirilerek gelişim düzeylerinin beklenen seviyede olması sağlanacak |
Kasım 2016 ve Mayıs 2017 tarihlerinde |
Sınıf öğretmenleri |
|
Sağlık için spor etkinliklerinin yapılması |
Öğrencilerin sporu bir yaşam şekline dönüştürmesi için her gün belli bir teneffüs saatinde okulda toplu spor yapılması |
EVET |
Öğrencilerin sporun önemi konusunda, rahatlatıcı ve sağlıklı yaşam için vazgeçilmezliği konusunda uygulama yoluyla farkındalık kazanması sağlanacak |
Her ay düzenli olarak yapılacak etkinlik |
Sınıf öğretmenleri |
|
Beslenme Dostu Okul panosunun hazırlanması ve her ay yeni materyallerle güncellenmesi |
Sağlıklı beslenme kavramına dikkat çekmek ve sağlıklı beslenmeyi bir yaşam şekline dönüştürmeleri için öğrencilere rehberlik etmek |
EVET |
Görsel materyallerin sık kullanımı ve sade bir dille hazırlanmış metinlerle (Sağlık Bakanlığı ve Beslenme.org sitesinden alınacak materyallerle) öğrencilere sağlıklı beslenme kavramı aşılanacak |
Her ay düzenli olarak yapılacak etkinlik |
Beslenme ve Hareketli Yaşam ekibi |
|
14 Kasım Dünya Diyabet Günü etkinlikleri |
Diyabet kavramı konusunda öğrenci, veli, okul personelini bilgilendirici etkinlikler yapmak |
EVET |
Diyabet kavramına dikkat çekilerek farkındalık kazandırılacak |
Kasım 2016 |
Rehber Öğretmen ve Sınıf öğretmenleri |
|
Öğrenci beslenme çantalarının kontrol edilmesi |
Evden yemek getiren öğrencilerin beslenme çantalarının Sağlık Bakanlığı’nca yayınlanan ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce okullara dağıtılan haftalık beslenme programına uygun olup olmadığının denetimi yapılacak
|
EVET |
Evden yemek getiren öğrencilerin tükettiği besinler konusunda farkındalık kazanması ve doğru beslenme kavramını alışkanlık haline getirmeleri sağlanacak |
Her ay düzenli olarak yapılacak etkinlik |
Beslenme ve Hareketli Yaşam ekibi |
|
Okul kantininin denetlenmesi |
Kantinde sağlıklı ve dengeli beslenmeye aykırı afişlerin olup olmadığının tespiti, varsa kaldırılmasının sağlanması, Okul kantininde süt, ayran, yoğurt, taze sıkılmış sebze-meyve suyu ve tane ile meyve satışı yapılıp yapılmadığının tespit edilmesi sağlanacak |
EVET |
Kantinde sağlıklı beslenmeye aykırı durumların tespiti ve ortadan kaldırılmasının sağlanması, sağlıklı beslenmenin şartı kabul edilen besinlerin uygun şekillerde satışının sağlanması ve öğrencilerin bu ürünlerin tüketimine teşvik edilmesi |
Her ay düzenli olarak yapılacak etkinlik |
Denetim komisyonu |
|
Hijyen konulu etkinlik yapılması |
Öğrencilerin hijyen kavramını anlamaları, el, yüz, materyal, tuvalet, su ve gıda hijyeninin sağlık için önemini fark etmeleri sağlanacak |
EVET |
El hijyeni, tuvalet hijyeni, su hijyeni ve gıda hijyeni etkinlikleri yapılarak hijyenin öneminin anlatılması |
Kasım, Aralık 2016, Ocak 2017 tarihlerinde yapılacak etkinlikler |
Rehber Öğretmen ve Sınıf öğretmenleri |
|
Doğru beslenme konulu ders saati uygulaması |
Doğru beslenme, yeterli ve dengeli beslenme, yanlış beslenmeden kaynaklanan hastalıklar, obezite, gelişim geriliği ve beslenme ilişkisi, fast food beslenmenin zararları, beslenme ve sağlıklı yaşam konulu sınıf içi bilgilendirmeler ve etkinlikler yapılması sağlanacak
|
EVET |
İlgili konu başlıkları kapsamında her ay bir rehberlik ders saatinde gerekli etkinlikler yapılacak, bu kapsamda eğitici cd’ler izletilecek, resim, hikaye ve drama çalışmaları yapılarak konuların önemi vurgulanacak |
Her ay bir sınıf rehberlik saatinde düzenli olarak yapılacak etkinlik |
Rehber Öğretmen ve Sınıf öğretmenleri |
|
22 Mart Dünya Su Günü etkinliklerinin yapılması |
İlgili gün kapsamında pano hazırlanması ve farkındalık kazanılması sağlanacak |
EVET |
Su konusunda dikkat çekici etkinlikler ve çalışmalar yapılacak, hafta boyunca Biyoloji derslerinde konu ile ilgili beyin fırtınası etkinlikleri düzenlenecek |
Mart 2017 |
Rehber Öğretmen ve Sınıf öğretmenleri |
|
7 Nisan Dünya Sağlık Günü etkinliklerinin yapılması |
İlgili gün kapsamında pano hazırlanması ve farkındalık kazanılması sağlanacak |
EVET |
İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden bir uzman okula davet edilerek sağlık, sağlıklı yaşam ve sağlıklı yaşamın kalitesi konularında öğrenci, veli ve öğretmeleri bilgilendirmesi sağlanacak |
Nisan 2017 |
Rehber Öğretmen ve Sınıf öğretmenleri |
|
Sağlıklı yaşam için okul bahçesinin ve okul çevresinin düzenlenmesi |
Okul çevresinde sağlıklı yaşam konusunda farkındalık yaratmak için okul bahçesini düzenleyici çalışmalar yapmak, çevre esnaf ve mahalle sakinleri ile görüşerek okul çevresi sağlığı konusunda diğer paydaşlara da farkındalık kazandırmak |
EVET |
Okul bahçesinin daha yeşil ve daha temiz olmasını sağlayacak ders içi ve ders dışı etkinlikler düzenlenecek, okul çevresinde de benzer alanlar yaratılması için gerekli kişi ve kuruluşlarla okul idaresi aracılığıyla bağlantılar kurulacak |
Mart 2017 tarihinden itibaren dönemin bitimine kadar |
Okul idaresi koordinatörlüğünde Rehber Öğretmen ve Sınıf öğretmenleri |
|
Atık yağ toplama etkinliği yapılması |
Atık yağların zararları konusunda farkındalık kazandırmak amacıyla bilgilendirme sunumları yapılacak, atık yağların imhasının insan ve çevre sağlığı için önemi anlatılacak |
EVET |
Atık yağları imha eden/toplayan kuruluşlarla irtibat kurulacak, okulda toplanan yağların düzenli teslimi yapılacak, bu yağların toplanmasından sonraki süreçler takip edilerek öğrencilere düzenli geri bildirimler verilecek |
Nisan 2017 tarihinden dönemin bitimine kadar |
Rehber Öğretmen ve Sınıf öğretmenleri |
|
Sağlık için pedal çevir etkinliği |
Bisikletin sağlık dostu bir ulaşım aracı olduğuna dikkat çekilecek |
EVET |
Bisikleti olan öğrencilerle, daha önceden hazırlanan sloganlar da kullanılarak bisiklet kullanımının insan ve çevre sağlığına katkıları vurgulanacak, okul içi ve okul dışı dinamiklerin farkındalık kazanması sağlanacak |
Nisan 2017 |
Rehber Öğretmen ve Sınıf öğretmenleri |
|
Beslenme ve gıda güvenilirliği konularında uzman destekli eğitimler düzenlenmesi |
Okul personeline beslenme, gıda güvenilirliği eğitimi verilmesi, okul kantininde çalışan personelin “Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği” kapsamında bu eğitimlere katılımının zorunlu olarak sağlanması |
EVET |
Okula davet edilecek diyetisyen, Halk Sağlığı uzmanları, Gıda, Tarım ve İl Hayvancılık Müdürlüğü’nden davet edilecek uzmanlar sayesinde konusunda nitelikli bilgi sahibi insanlardan doğru ve etkili bilgi aktarımı yapılması sağlanacak |
Nisan ve Mayıs 2017 tarihlerinde |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibitarafından okula davet edilecek uzman (diyetisyen, halk sağlığı uzmanı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden davet edilen uzmanlar) |
|
22 Mayıs Dünya Obezite Günü konulu etkinlikler düzenlenmesi |
İlgili gün kapsamında pano hazırlanması ve farkındalık kazanılması sağlanacak |
EVET |
Obezitenin insan sağlığına zararlarının net şekilde öğrenciye aktarılması sağlanacak |
Mayıs 2017 |
Rehber Öğretmen ve Sınıf öğretmenleri |
|
Mayıs Şenliklerinde Sağlıklı Beslenme ve Sağlıklı Yaşam etkinliklerinin düzenlenmesi |
Okulumuzun Mayıs Şenlikleri kapsamında halat çekme, tempolu koşu, basketbol, futbol ve dans yarışmalarının düzenlenmesi, resim yarışması düzenlenmesi |
EVET |
Gençlik Haftasında Beslenme ve Sporun önemi teması vurgulanacak |
Mayıs 2017 |
Rehber Öğretmen ve Sınıf öğretmenleri |
|
ANKARA İLKOKULU ÇEKİRDEK EYLEM GRUBU
Adı-Soyadı |
Görevi |
İmza |
SELİM GÖKSEL AYIK |
Okul Müdürü |
|
GÜLAY MANİSALI |
Müdür Yardımcısı |
|
HASAN İNCESU |
Sınıf Öğretmeni |
|
ERDOĞAN TOK |
Sınıf Öğretmeni |
|
ERKAN RIZAOĞLU |
Sınıf Öğretmeni |
|
FULYA GÜLAY |
Rehber Öğretmen |
|
MEDİNE ŞENTÜRK |
Veli-Okul Aile Birliği |
|
OSMAN AVCI |
Okul Personeli |
|
ASYA ALTUN |
Öğrenci |
|
DURU ÇİNEKÇİ |
Öğrenci |
|
ANKARA İLKOKULU
2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
“BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ”
BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ
Bireylerin kişilik gelişimleri özellikle okul çağlarında şekillenmeye başlamakta ve yetişkin çağdaki davranışları üzerinde etkili olacak alışkanlıkların edinilmesi yine bu yıllarda edindiği kazanımlara dayanmaktadır. Öğrencilerin hayatlarının büyük bir bölümünü okulda geçirdikleri göz önüne alınırsa, okul içinde sağlıklı beslenme ve hareketli yaşamın teşvik edilmesi amacıyla bu konuda yapılan uygulama ve faaliyetler ile eğitmenlerin sergilediği örnek davranışlar, çocuk ve gençlerimizin sağlıklı yaşam alışkanlıklarını kazanmalarında temel rol oynamaktadır.
Koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında, okullarda sağlıklı beslenme, obezitenin önlenmesi ve
hareketli yaşam konularında duyarlılığın arttırılması ve bu konuda yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi amacıyla, Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının işbirliği içerisinde yürüttüğü
"Beslenme Dostu Okul" projesine okulumuz da katılmaya aday bulunmaktadır.
1- Sağlıklı Yaşam ve Düzenli Beslenme Konusunda Okul Öğretim Programını Geliştirmek
a) Öğretim programları içerisinde sağlıklı yaşam ve düzenli beslenme ile ilgili konu ve etkinlikleri anlatmak.
b) Beden eğitimi ve oyun fiziki etkinlikler derslerinde fiziksel aktiviteleri sürekliliğini kazandırmak.
c) “Beslenme Dostu Okul Programına” göre okul öğretim programında yeniden gözden geçirmek.
2- Destekleyici Okul Çevresi Oluşturmak
a) Okul kantinin sağlıklı ve düzenli beslenmeyi desteklemelerini sağlamak.
b) Okul çevresinde hizmet veren yerlerin gıda güvenirliği yönünden denetlenmesi ve kontrolü için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüklerinden destek almak.
c) Beslenme ve fiziksel aktiviteyi destekleyici afişlerin öğrencilerin görebileceği yerlerde sergilemek.
d) Öğrencilerin beslenme çantalarının Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın ortaklaşa yayınladığı haftalık beslenme programına göre hazırlanmasını sağlamak.
e) Okul kantininde satılan yiyeceklerin ve hazırlanan menülerin Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın ortaklaşa yayınladığı yemek mönülerine göre hazırlatmak.
3- Okul Beslenme Ve Sağlık Hizmetlerini Geliştirmek
a) Öğrencilerin fiziksel gelişimlerinin düzenli yapılması ve bu konuda ailelerine bilgi verilmesi.
b) Okul kantin aylık olarak denetlenmesi.
4- Beslenme Dostu Okul Politikasını Oluşturmak
a) Beslenme dostu okul programının okul içerisindeki işleyişinin düzenli olması adına “Çekirdek Eylem Ekibi” oluşturmak.
5- Okulda Farkındalığın Ve Kapasitesinin Arttırılmasını Sağlamak
a) Beslenme Dostu Okul Programının önemi kavratmak için seminerler, beslenme ile ilgili yarışmalar, yürüyüşler ve okul panosu oluşturmak.
Proje kapsamında Beslenme ve Hareketli Yaşam “Çekirdek Eylem Ekibi” ve Beslenme Dostu Okul Projesi Yıllık Planı oluşturularak çalışmalara başlanmıştır.
BESLENME VE HAREKETLİ YAŞAM EKİBİ
SELİM GÖKSEL AYIK |
OKUL MÜDÜRÜ |
GÜLAY MANİSALI |
MÜDÜR YARDIMCISI |
HASAN İNCESU |
SINIF ÖĞRETMENİ |
ERDOĞAN TOK |
SINIF ÖĞRETMENİ |
İSMAİL SÖBE |
SINIF ÖĞRETMENİ |
NİLÜFER ÇALIKUŞ |
SINIF ÖĞRETMENİ |
ATİLLA GEDİK |
SINIF ÖĞRETMENİ |
ERKAN RIZAOĞLU |
SINIF ÖĞRETMENİ |
FULYA GÜNAY |
REHBER ÖĞRETMEN |
SEMA BODUROĞLU |
SINIF ÖĞRETMENİ |
NERMİN ŞİRECİ |
SINIF ÖĞRETMENİ |
SEVİM KADIOĞLU |
SINIF ÖĞRETMENİ |
NURSEN ONUK |
SINIF ÖĞRETMENİ |
İHSAN MAĞDEN |
SINIF ÖĞRETMENİ |
MEHMET BÜKE |
SINIF ÖĞRETMENİ |
ZİYA KANYA |
SINIF ÖĞRETMENİ |
ŞENGÜL AKIN |
SINIF ÖĞRETMENİ |
GÜLESER ERÇELİK |
SINIF ÖĞRETMENİ |
SANİYE AKTAŞ |
SINIF ÖĞRETMENİ |
ASYA ALTUN |
ÖĞRENCİ |
DURU ÇİNEKÇİ |
ÖĞRENCİ |
ALİ RIDVAN ŞENTÜRK |
ÖĞRENCİ |
YİĞİT ALTUĞ |
ÖĞRENCİ |
HEDEFLERİMİZ
"Beslenme Dostu Okul Projesi" ile öğrencilerimizin, sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularında bilgi sahibi olmaları ve bu bilgileri içselleştirmeleri hedeflenmektedir.
Okullumuzda sağlıksız beslenme ve obezitenin önlenmesi için gerekli tedbirler alınacak ve bu konuda bilgilendirme yapılacaktır.
Veli ve öğrencilerimizin hareketli yaşam ve bunun kişiye sağladığı faydalar konusunda duyarlılığının arttırılması hedeflerimiz arasındadır.
Öğrenci, öğretmen ve velilerimizden gelen, sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam için geliştirilen iyi düşünce ve uygulamalar desteklenecektir.
Okul sağlığının daha iyi düzeylere çıkarılması için çalışmalar yapılacaktır.
Bu bağlamda okulumuzda 2016-2017 öğretim yılı için Beslenme Dostu Okul Projesi kapsamında aşağıda belirtilen çalışma planı uygulanacaktır.
AMAÇLARIMIZ
Veli ve öğrenci eğitimleri ile sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağmak için; ev ve okulda sağlıklı beslenme, sağlıklı okul dönemi, sağlık risklerine göre (Obezite,tiroit hastalıkları, demir yetersizliği, kansızlık) beslenme programlarıyla genç nesillerin sağlıklı yetişmesine destek vermek.
Aile bireylerinin sağlıklı çocuklar yetiştirebilmesi için beslenme bilincini artırma, sağlık risklerini azaltma ve sağlıklı nesiller yetiştirme için gerekli beslenme eğitim hizmetini sağlamak.
Hareketli yaşamın insan sağlığı üzerindeki etkileri konusunda bilinçlendirme ve uygulama çalışmaları yapmak.
YILLIK ÇALIŞMA PLANI
AYLAR |
YAPILACAK ETKİNLİKLER |
ETKİNLİK SORUMLULARI |
|
EKİM |
Beslenme, Hareketli Yaşam ve Denetleme Ekibinin oluşturulması ve ilk toplantısının gerçekleştirilmesi. |
Okul müdürü |
|
Kantin Denetleme Ekibinin oluşturulması |
Okul Müdürü |
|
|
Yıllık çalışma planının hazırlanması ve okul beslenme politikasının oluşturulması |
Beslenme ve Hareketli Yaşam “Çekirdek Eylem Ekibi” |
|
|
Sağlıklı Beslenme ile ilgili panoların oluşturulması |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi |
|
|
Sağlıklı beslenme, hareketli yaşam ve hijyen ile ilgili afiş, broşür ve poster hazırlanması ve ilgili bölümlere asılması |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi |
|
|
Okul internet sayfasında “Beslenme D Bahriye Üçok Bulvarı Karşıyaka Hükümet Konağı Kat2 Karşıyaka / İZMİR - 0 (232) 369 11 03 MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır. |